Chyba każdy z nas czasem jada coś na mieście. Czasem przez lenistwo, innym razem w pośpiechu, bądź przez brak umiejętności kulinarnych.

W każdym z tych przypadków oczekujemy jednak, iż nasze pieniądze się nie zmarnują, a my posmakujemy smacznego jedzenia.
Domki letniskowe

Autor: amateur photography by michel
Źródło: http://www.flickr.com

rodzina

Autor: A_Peach
Źródło: http://www.flickr.com
kierownik restauracji

Autor: Chris & Karen Highland
Źródło: http://www.flickr.com
Wielu z nas bierze na tapetę wyłącznie umiejętności kucharzy. Jest to błędne myślenie, gdyż na sukces kulinarny oddziałuje o wiele więcej elementów, które zwykle w całość łączy kierownik restauracji. To jemu podlega każda osoba, która jest w niej zatrudniona. Zależnie od funduszy, którymizarządza właściciel osób w danym lokalu jest zatrudnionych mniej lub więcej. Wszędzie znajdziemy jednak kogoś, kto odpowiada za czynność, która z początku wydaje się być prozaiczna – robienie zakupów. Wbrew pozorom w przypadku restauracji jest to niezwykle ważna sprawa. Odpowiedni dobór produktów stanowi fundament posiłków, które mają z nich powstać. Nawet najlepszy kucharz nie wyczaruje pysznego posiłku z nieświeżych warzyw. Za zakupy odpowiada najczęściej właśnie kierownik restauracji, ale najpierw ktoś musi rzetelnie przygotować dla niego ich spis. Za wizerunek lokalu w największym stopniu odpowiadają kelnerzy, ponieważ to ich widzimy tuż po przekroczeniu progu restauracji. Jeśli nie będziemy powitani w sposób uprzejmy, a poziom obsługi pozostawi wiele do życzenia, to ostateczny osąd lokalu również nie będzie najlepszy. Kierownik restauracji, nazywany czasem jej menadżerem, musi to wszystko łączyć w jednolitą całość, by ludzie chcieli wracać do restauracji razem ze swoimi rodzinami.

Jak można zauważyć kucharze wcale nie są najważniejsi w restauracjach. Oczywiście to oni odpowiadają za to, co znajdzie się na naszych stołach, lecz zanim to nastąpi szereg innych osób musi zadbać o produktyi o nas, czyli o klientów.